fbpx

,,Science Fiction’’ va deveni ,,Science Fact’’

Totul va fi automatizat, digitalizat și virtualizat. Următorii 20 de ani vor aduce mai multe schimbări decât ultimii 300 de ani. Sunt cuvintele cu care celebrul vizionar Gerd Leonhard creionează viitorul. CEO-ul The Futures Agency și unul dintre cei mai cunoscuți și influenți autori și speakeri din sectoarele tehnologiei, telecom, marketing & media, vine în România să vorbească, la Factory 4.0, pe 12 mai, despre cum va arăta economia viitorului.

,,Atunci când inteligența artificială se va plia în mod efectiv pe inteligența umană, acela va fi sfârșitul muncii clasice, de rutină, așa cum o percepem în prezent. Societatea va trece într-o nouă eră, în care automatizarea și digitalizarea se vor afla în prim-plan’’, a declarat Gerd Leonhard, într-unul dintre discursurile sale recente.

,,Imaginați-vă un viitor în care munca nu va mai însemna ceea ce reprezintă în ziua de astăzi. Un viitor în care mașinile vor face mare parte din activitate, iar jobul suprem va fi acela să fii om, să creezi, să inventezi, să îți dezvolți abilitățile. Va fi cel mai bun lucru din istorie care putea să ni se întâmple. Să uităm de munca istovitoare și să ne focusăm pe imaginație, pe dezvoltarea noastră, ca persoane, ca individualități’’, a mai spus acesta.

Gerd Leonhard este o personalitate recunoscută la nivel mondial pentru viziunea și proiectele sale legate de economia viitorului, prezentate în cadrul celor peste 1.700 de evenimente organizate, din 2004 și până în prezent, în peste 60 de țări din întreaga lume.

Pe lista partenerilor lui Gerd Leonhard se află câteva dintre cele mai importante companii la nivel internațional, precum Google, Sony, UBS, Mastercard, Unilever, Lloyds Bank, WWF, Nokia, The Guardian, Telekom Indonesia, Siemens etc.

Următorii 20 de ani vor aduce mai multe schimbări decât ultimii 300 de ani​

“Tehnologie vs. umanitate – confruntarea dintre om și mașină”

Cartea sa “Tehnologie vs. umanitate – confruntarea dintre om și mașină”, lansată în 2016, este considerată un manifest pentru drepturile digitale și o investigație în numeroasele domenii ale vieții afectate în prezent de perturbarea tehnologiei fără reglementări sau politici.

De-a lungul anilor, Gerd Leonhard a exprimat opinii critice pentru transumanism și centralizarea tehnologiei.

 Subliniind o tradiție europeană a valorilor și filozofiei umaniste, Leonhard urmărește o cale de echilibru tehnologic, așa cum s-a evidențiat în perioadele anterioare precum ,,Renașterea italiană’’. 

În scrisoarea deschisă intitulată,, Parteneriatul despre AI’’,  publicată în revista britanică Wired în octombrie 2016, Gerd a făcut apel la liderii tehnologici de la IBM, Microsoft, Google, Facebook și Amazon să îmbrățișeze etica digitală în era emergentă a automatizării cognitive.

Gerd Leonhard spune că una dintre schimbările pe care le aduce evoluția tehnologică este dispariția joburilor în producție și a modelului de lucru adus în societate de muncă în fabrică.

„Chiar și astăzi, cu toate schimbările, lucrăm cum se lucra într-o fabrică, după același program. Tehnologia va crea atâtea posibilități încât poate nu va mai trebui să muncim atât de mult. Poate că în 20 de ani vom ajunge să muncim 2-3 ore pe zi pentru aceiași bani, pentru că mașinile vor face toate treburile: vor conduce mașina, vor face bazele de date, vor da telefoane. Vor face lucrurile operaționale. Iar noi vom face ceea ce pot să facă oamenii și e foarte important ca școlile să îi pregătească pe elevi pentru vremuri în care mașinile sunt inteligente”, a afirmat Gerd Leonhard, într-un interviu recent.

Pe măsură ce inteligența artificială va deveni din ce în ce mai dezvoltată, spune Gerd, schimbările vor deveni din ce în ce mai vizibile.

Deocamdată noi avem parte de asistență inteligentă, nu de inteligență artificială. Sunt simple unelte care te ajută. În 10 ani vom avea mașini mai inteligente, care ne vorbesc limba. Dar nu vrem mașini cu o inteligență asemănătoare cu a noastră, a oamenilor. Cred că este o idee foarte proastă să construiești o astfel de mașină. E același lucru cu tehnologia nucleară. Îți este permis să construiești o centrală nucleară, ceea ce poate fi o idee bună sau proastă, nu știu, dar nu ai voie să construiești o bombă. Este aproape același lucru. În ceea ce privește AI, trebuie să permitem asistența inteligentă, dar nu le putem permite mașinilor să aibă un IQ de un milion, să se comporte ca un om, să aibă drepturi ale oamenilor, să devină cetățeni. În 20 de ani poate vei putea putea să începi să construiești roboți atât de performanți încât să crezi că ar putea fi umani. Va trebuie să existe o înțelegere la nivel global, cred că este nevoie de un moratoriu asupra inteligenței artificiale. Ea trebuie să se oprească la un anumit moment. dar, repet, va trebui să existe o înțelegere globală. Dacă noi controlăm mașinile, dar China nu, avem o mare problemă

Gerd Leonhard, invitat principal la Factory 4.0 Conference

Gerd Leonhard va fi principalul invitat al conferinței Factory 4.0, eveniment care va avea loc pe 12 mai, la Face Convention Center din București. CEO-ul The Futures Agency va vorbi, la București, în fața a peste 800 de oameni de afaceri, experți în tehnologie și Industry 4.0, manageri și angajați a unor companii interesate de inovație și tehnologie, despre modul în care noile tehnologii vor revoluționa economia și societatea, despre noile skill-uri digitale pe care oamenii, indiferent că sunt patroni sau angajați, vor trebui să și le însușească în viitorul apropiat pentru a rămâne competitivi într-o lume în care schimbările fundamentale aduse de robotică și noile tehnologii, precum 5G, sunt pe cale să se producă.


În cadrul conferinței va fi prezent și cunoscutul inventator și antreprenor român Cornel Amariei, prezentat de Junior Chamber International (JCI) drept unul dintre cei mai remarcabili 10 tineri din lume și inclus de revista Forbes din SUA în top 10 – cei mai influenți tineri cu vârsta sub 30 de ani din Europa. Autor a peste 50 de invenții în ultimii cinci ani, fondatorul Lumen va vorbi, printre altele, despre cum să gândim pentru viitor, despre modul în care inovația, noile tehnologii vor schimba lumea în care trăim. Ce alţi participanţi au confirmat prezenţa În cadrul evenimentului, prezentat de cunoscutul jurnalist George Buhnici, vor prezenta informații esențiale despre proiectele de digitalizare, de la automatizare și Big Data & Analytics, la Integrarea sistemelor, Simularea realității, Internet of things, Securitatea Cibernetică, Servicii Cloud, Print 3d și Realitatea Augumentată o serie de experți de la cele mai importante companii care promovează Industry 4.0, precum Krause Hans Michael (Market and Product Management PLC Responsible BOSCH), Markus Jahn (Director of Sales Operations & International Sales EPLAN), Volker Schütz (Tehnical Manager Industry 4.0 IFM Electronic), Radu Costan (Market Development Manager Accenture), Daniel Rusen (Marketing and Operations Director Microsoft România), Adrian Sandu (Secretar general și membru board ACAROM), Norbert Sebeși (Sales Manager Kuka), Laurențiu Nae (Co-Founder Digital Twin), Cătălin Lepinzean (Business Development Manager Phoenix Contact) și Marius Hărătău (General Manager Academia Industrială). În cadrul conferinței și workshop-urilor dedicate, vor fi abordate teme precum „Technology vs. Humanity – The Future is already here”, ,,Industry 4.0 needs a complete automation solution”, ,,Realizarea potențialului prin digitalizarea producției”, ,,The new EU industrial strategy”, ,,Antreprenoriat și Industry 4.0”, ,,Integrated Value Chain”, ,,The future of cyber security and automation” și ,,Industry 4.0: oameni, procese și tehnologii”.