fbpx

Strategia UE 2030

Economia europeană, focus pe digitalizare si robotizare

Viitorul economiei europene se bazează pe noile tehnologii, pe digitalizare și robotizare. 20 de experți din întregul spectru economic au dezvoltat, la solicitarea Comisiei Europene, o strategie privind politica industrială a UE în perspectiva anului 2030. Principalele repere vor fi prezentate, pe 12 mai, la conferința Factory 4.0, de către Lorena Ioniță, Head of Unit European Commission.

După un an și jumătate de muncă asiduă, grupul de experți a dezvoltat un raport cu recomandări privind viitorul strategiei de politică industrială a UE pentru 2030. Raportul prezintă o viziune a industriei europene în 2030 din prisma valorilor asociate economiei, mediului și societății.

Potrivit experților, în intervalul 2020-2030, Europa își va consolida avantajul competitiv la nivel mondial pe baza tehnologiilor de ultimă generație, asociate cu parteneriatele globale și cu investițiile în resurse umane și protecția mediului.

,,Această transformare industrială are loc în contextul schimbărilor globale. Ne confruntăm cu o schimbare tot mai rapidă a situației geopolitice și economice, cu o polarizare socială în creștere, cu un rol tot mai important al digitalizării și tehnologiei în toate aspectele vieții, precum și cu schimbările climatice și cu alte provocări legate de mediu. Pentru a aborda aceste aspecte, transformarea noastră industrială trebuie să țină seama pe deplin de obiectivele globale de dezvoltare durabilă, care oferă un cadru global esențial pentru o dezvoltare echitabilă și durabilă’’, se spune în strategia UE.

,,Un nou model industrial european trebuie să garanteze că Europa rămâne un lider în domeniul tehnologiei, inovării și sustenabilității și să sprijine cetățenii UE în dezvoltarea competențelor digitale, pentru a adopta aceste schimbări. În același timp, trebuie să construim un mediu de afaceri echitabil, agil și competitiv. Transformarea viziunii Industriei 2030 în realitate necesită acțiune și colaborare a factorilor de decizie politică la toate nivelurile, a entităților interesate din industrie și a societății civile’’, arată analiza.

TRANSFORMAREA INDUSTRIEI EUROPENE

Potrivit experților UE, automatizarea și digitalizarea producției, a produselor și a serviciilor bazate pe date vor transforma cu succes industria europeană, conducând-o la schimbări într-un ritm fără precedent.

,,Progresul în inteligența artificială, IoT, robotica, automatizarea, biotehnologia și imprimarea 3D vor aduce transformări semnificative în toate industriile europene. Economia va fi mai eterogenă și mai descentralizată decât în prezent și, prin urmare, va ajuta piețele să funcționeze într-un mod mai eficient și mai durabil’’, afirmă aceștia.

Strategia UE 2030 își propune, totodată, regândirea managementului resurselor naturale și reorganizare lanțurilor industriale cătreoeconomiecircularăcare va „facemaimultcumaipuțin”.

Acestprocesvafisusținutdecreștereasubstanțialășiconcentrareacheltuielilor de cercetare și dezvoltare și de investițiileprivate care vor stimulatransformarea industrială.

,,Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD) ale ONU și Acordul de la Paris vor fi integrate în strategiile și modelele de afaceri ale întreprinderilor din UE, maximizând crearea de valoare pentru bunăstarea umană, mediu și economie, sprijinind în același timp competitivitatea întreprinderilor europene la nivel global’’ arată strategia care precizează, totodată, că ,,factorii de decizie politică din UE vor aborda în mod consecvent competitivitatea industriei europene pentru întreprinderile de toate dimensiunile și ecosistemele de inovare industrială’’.

O PIAȚĂ COMUNĂ EUROPEANĂ

Strategia Industrială UE 2030 vizează dezvoltarea unei piețe unice și a unei legislații care va sta la baza noii politici industriale. Acestea vor vor evolua în mod constant pentru a menține avantajul competitiv intern și global al Europei, spun specialiștii.

,, Transformarea europeană bazată pe tehnologie va genera plus-valoare pentru oameni, mediu și companii. (..) Tranziția către acest nou model economic va necesita măsuri urgente și punerea în aplicare a unei politici industriale ambițioase’’, arată documentul.

INOVAȚIA, ÎN PRIM-PLAN

Inovarea va fi un factor esențial și o condiție prealabilă a productivității și a progresului economic.

Inovația începe adesea la scară mică, de exemplu atunci când o nouă tehnologie este aplicată pentru prima dată în cadrul companiei în care a fost dezvoltată. Cu toate acestea, beneficiile mai mari apar atunci când inovarea este preluată și de alte companii și comunități de-a lungul lanțului valoric, răspândindu-se în cele din urmă în întreaga economie. Estomparea frontierelor existente, în prezent, între sectoarele economice, va pune bazele unei noi revoluții industriale, alimentată de Big Data și tehnologiile digitale, de inteligența artificială și robotică, de hardware și de noile materiale și tehnologii.

Modernizarea unor sectoare mai tradiționale, în special a producției, și crearea de noi oportunități pentru întreaga economie se vor afla în prim-plan, permițând tuturor întreprinderilor, în special IMM-urilor, să acceseze noi tehnologii și BIG DATA.

De la tehnologia de editare a genelor, care va crește potențialul de dezvoltare a agriculturii durabile, rezistentă la schimbările climatice, la imprimarea 3D și tehnologiile cuantice, inclusiv tehnologii de calcul, comunicare și senzori, investițiile în aceste sectoare vor permite crearea unor lanțuri de aprovizionare mai scurte, o utilizare mai eficientă a materialelor de producție și reducerea timpului și a costurilor în dezvoltarea, proiectarea și testarea de noi produse sau îmbunătățirea acestora.

,,Un cadru de reglementare proporțional, bazat pe știință și nediscriminatoriu, vor permite transferul mai rapid de la cercetare la producție, creșterea capacităților de fabricație și generarea de noi procese, produse și servicii cu valoare adăugată ridicată’’, se mai spune în strategie.

DEZVOLTAREA COMPETENȚELOR DIGITALE, FUNDAMENTALĂ

Dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților este considerată de experți drept fundamentală în perspectiva transformărilor prin care va trece economia europeană.

Europa are nevoie de o abordare interdisciplinară a competențelor secolului 21 și a interoperabilității forței de muncă pentru a valorifica oportunitățile enorme ale transformării industriale. Prin urmare, este necesar să se sprijine adoptarea tehnologiilor digitale și să se răspândească expertiza digitală în cadrul forței de muncă, cu măsuri speciale pentru a aborda decalajul digital și pentru a aborda diferitele niveluri de digitalizare între statele membre

Potrivit acestora, oamenii au nevoie de programe de formare profesională cu elemente de învățare la locul de muncă.

,,Recalificarea și calificarea pentru a ține pasul cu tehnologia este o parte importantă a menținerii unei forțe de muncă valoroase de toate vârstele. Sistemele de educație și formare trebuie să ia în considerare evoluțiile în schimbare rapidă de pe piețele forței de muncă, să fie capabile să anticipeze și să ofere cunoștințele și competențele necesare, adaptabile în același timp la schimbare’’, arată strategia, insistând pe nevoia de ,,politici care să încurajeze recrutarea și menținerea creierelor’’.

,,Este esențial să fim proactivi, nu reactivi. Este necesar ca cercetătorii și profesorii de talie mondială din UE să conducă agenda educației, cercetării, dezvoltării și formării forței de muncă a viitoarei forțe de muncă și să se consolideze colaborarea dintre educație și formare, cercetare și sectorul de afaceri. În plus, modelele de carieră și mediile de lucru ar trebui să fie mai inductive în procesul de învățare. Toate acestea ar trebui să contribuie la reducerea barierelor în calea dezvoltării competențelor și să ne conducă la punerea în aplicare integrală pentru prima dată a învățării pe tot parcursul vieții’’, consideră specialiștii.

FACTORY 4.0 BUCUREȘTI

De la transformarea industriei, la digitalizare și dezvoltarea competențelor digitale ale angajaților, toate aceste teme vor fi abordate în cadrul conferinței Factory 4.0, organizată de Best Smart Digital, și care se va desfășura pe 12 mai, la Face Convention Center din București.

În cadrul conferinței și workshop-urilor dedicate, vor fi abordate teme precum „Technology vs. Humanity – The Future is already here„, ,,Industry 4.0 needs a complete automation solution’’, ,,Realizarea potențialului prin digitalizarea producției’’, ,,The new EU industrial strategy’’, ,,Antreprenoriat și Industry 4.0’’, ,,Integrated Value Chain’’, ,,The future of cyber security and automation’’ și ,,Industry 4.0: oameni, procese și tehnologii’’.

Printre speakerii de la Factory 4.0 se vor afla celebrul futurolog Gerd Leonhard, CEO-ul The Futures Agency și unul dintre cei mai cunoscuți și influenți autori și speakeri din sectoarele tehnologiei, telecom, marketing & media, Lorena Ioniță, Deputy Head of Unit al Comisiei Europene și  cunoscutul inventator și antreprenor român Cornel Amariei, prezentat de Junior Chamber International (JCI) drept unul dintre cei mai remarcabili 10 tineri din lume și inclus de revista Forbes din SUA în top 10 – cei mai influenți tineri cu vârsta sub 30 de ani din Europa.

În cadrul evenimentului, prezentat de cunoscutul jurnalist George Buhnici, vor prezenta informații esențiale despre proiectele de digitalizare, de la automatizare și Big Data & Analytics, la Integrarea sistemelor, Simularea realității, Internet of things, Securitatea Cibernetică, Servicii Cloud, Print 3d și Realitatea Augumentată o serie de experți de la cele mai importante companii care promovează Industry 4.0, precum Krause Hans Michael (Market and Product Management PLC Responsible BOSCH), Markus Jahn  (Director of Sales Operations & International Sales EPLAN), Volker Schütz (Tehnical Manager Industry 4.0 IFM Electronic), Radu Costan (Market Development Manager Accenture), Daniel Rusen (Marketing and Operations Director Microsoft România), Adrian Sandu (Secretar general și membru board ACAROM), Norbert Sebeși (Sales Manager Kuka), Laurențiu Nae (Co-Founder Digital Twin), Cătălin Lepinzean (Business Development Manager Phoenix Contact) și Marius Hărătău (General Manager Academia Industrială).

Mai multe detalii despre evenimentul Factory 4.0 de la Face Convention Center din București pot fi aflate de pe site-ul www.nou.factory40.ro.